Nieuws

15-01-2024

Europe Unie, wasda?

Begin juni 2024 vinden de Europese verkiezingen plaats. Veel jongeren mogen voor de eerste keer naar de stembus trekken maar waarom zou je dit juist doen? Op 8 mei maken verschillende experten je wegwijs in de werking van de EU en de thema’s van vandaag op de Europese agenda.

In België kan je stemmen vanaf 16 jaar, in Nederland vanaf 18 jaar. Maar waarom zou je daarvoor ‘uit je nest’ komen? Omdat JIJ het verschil kan maken. Wat in de wereld gebeurt, is van groot belang voor jou als jongere!

Jij kiest wie in het Europees Parlement mag plaatsenemen.
Jij beslist mee over de vrede en veiligheid, over migratie en klimaat.
Jij bepaalt de toekomst van Europa!
Ja, echt!

Maar wat weet je van de Europese Unie? Wat doet de EU nu eigenlijk voor jou als grensbewoner? En waarom zou je moeten gaan stemmen voor het Europees Parlement?

Vraag het aan Ursula

Om jongeren uit de grensregio’s te informeren, te enthousiasmeren en (vooral) te Europeaniseren, organiseren we ‘Vraag het aan Ursula’. Euh… Ursula wie? Von der Leyen! Ursula Von der Leyen weet alles over Europa en de Europese verkiezingen. Zij is de voorzitter van de Europese Commissie.

Tijdens deze gespreksnamiddag ontdekken jullie samen met professor Hendrik Vos en VRT-journalist Rob Heirbaut wat Europa zo belangrijk maakt. Rosa Groen en Laurence Guérin van Hogeschool Holland praten de middag aan elkaar.

Praktisch

De gespreksnamiddag vindt plaats in het stadhuis van Terneuzen op 8 mei 2024. Vanuit verschillende steden wordt er gratis busvervoer voorzien.

Aanmelden voor deze gespreksmiddag doe je door deze vragenlijst in te vullen. We verwerken jouw gegevens volledig anoniem. We verloten een Europees Treinticket en enkele bioscooptickets onder de deelnemers. Misschien sta jij straks op verschillende perrons door heel Europa!

Programma

  • 14.00 – 14.20 uur: Welkom
  • 14.20 – 15.10 uur: Algemeen gedeelte
  • 15.10 – 16.10 uur: Debattafels
  • 16.10 – 16.15 uur: Slot en prijsuitreiking
  • 16.15 – 17.00 uur: Hapje en drankje

De thema’s die deze dag onder andere aan de orde komen zijn ‘wonen’, ‘werken’ en ‘democratie’. In de loop van dit jaar maken we meer over het programma bekend.

Filters
THEMA

Deelnemers